palekastro

Παλαίκαστρο


Μια διαχρονική συνύπαρξη….Ιστορίας, ανθρώπων, φύσης και  πολιτισμού !!


Το παλαικαστρο βρίσκεται στο βορειοανατολικότερο άκρο του νησιού της Κρήτης στο νομό Λασιθίου, στην επαρχία Σητείας, κοντά στο σημαντικότερο φοινικόδασος της Ευρώπης, το φοινικόδασος του Bάι.
Η περιοχή αποτελείται  από το κύριο χωριό αποτελούμενο από 1300 κατοίκους περίπου, από το μικρό οικισμό αγκάθια στα νοτιοανατολικά  του και από τα μικρά μητάτα, καρυδιού, ξερολυμνης, και μαγκασα.
Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων και ποιο συγκεκριμένα ανάμεσα στο 14ο με 11ο π.χ. αιώνα όταν οι μινωίτες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ‘’Ελεία΄΄ αποκαλούμενη σήμερα "Ρούσσο λάκκος"
Η επιλογή της περιοχής δεν ήταν φυσικά τυχαία καθώς περικλείεται από ένα απάνεμο φυσικό λιμάνι, το λιμανάκι της χιόνα, που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους θαλασσοπόρους μινωιτες για εμπόριο με  τις άλλες κατοικημένες περιοχές του νησιού αλλά ακόμα και με την Αίγυπτο η τον τότε γνωστό κόσμο.
Φυσικά αυτό από μόνο του δεν θα ήταν αρκετό για να ακμάσει ένας πολιτισμός...
Το εύφορο έδαφος της περιοχής που χρησιμοποιήθηκε για την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων για την κάλυψη του πληθυσμού σε τροφή. Ο φυσικός κολπίσκος που σχηματίζεται από την μορφολογία του εδάφους απαραίτητο κριτήριο καθώς τα μελτέμια ακόμη και σήμερα είναι πάρα πολύ δυνατά . η πρόσβαση στην ενδοχώρα του νησιού για την ανταλλαγή -εμπόριο με τις άλλες πόλεις του νησιού, Μάλια, Κάτω Ζάκρο, Κνωσός, Μήλλατο Φαιστός κ.α. η ύπαρξη φυσικών πηγών για την προμήθεια του απαραίτητου ποσίμου νερού καθώς υπάρχουν μαρτυρίες ότι στους πρόποδες του "πετσοφα" υπήρχε σπηλιά που ανέβλυζε καθαρό πόσιμο νερό. η  πλούσια θάλασσα σε αλιεύματα αλλά και το ίδιο το τοπίο από μόνο του ήταν αρκετά για να προτιμηθεί η περιοχή για να κατοικηθεί από τους μινωιτες.
Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την γεωργία ,την κτηνοτροφία, την αλιεία, το εμπόριο, την αγγειοπλαστική, καταπληκτικά κτερίσματα αγγεία αλλά και ένα χρυσελεφάντινο άγαλμα που βρέθηκε στην περιοχή και σώζεται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο της Σητείας μας το αποδεικνύει περίτρανα, αλλά ήταν και μεγάλοι επιστήμονες καθώς στην περιοχή βρέθηκε ο πρώτος υπολογιστής της αρχαιότητας που υπολογίζεται ότι είναι ποιο πρώιμος αυτού των Αντικύθηρων. Διαβάζουμε σε άρθρο ….’’Τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας είχαν ανακαλύψει οι Μινωίτες, όπως υποστηρίζει ο κρητικός ερευνητής αιγαιακών γραφών, Μηνάς Τσικριτσής. Σύμφωνα με τον ερευνητή, το μινωικό αντικείμενο, που είχε βρεθεί το 1898 στο Παλαίκαστρο Σητείας, προηγήθηκε του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων» κατά 1.400 χρόνια και είναι ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στην Ιστορία και μάλιστα φορητός’’.
Η ζωή κυλούσε ομαλά όταν ξαφνικά με την έκρηξη του ηφαίστειου της Σαντορίνης η περιοχή ερημώνεται μαζί με τον τότε μινωικό πολιτισμό στην Κνωσό και την Φαιστό.
Στην ποιο σύγχρονη ιστορία  η περιοχή κατοικήθηκε ξανά από τον σύγχρονο άνθρωπο άλλα λόγο των συχνών επιδρομών  των πειρατών ,αυτή την φόρα στις κορυφές των γύρων βουνών, ’’Πετσοφά’’, ’’Μόδι’’ άλλα και το μικρό λοφίσκο ‘’Καστρί’’ από όπου και το σημερινό χωριό οφείλει το όνομα του καθώς στην κορυφή υπάρχει μικρός οικισμός-κάστρο.
Ετσι από το παλαιό κάστρο στην κορυφή αυτού του λοφίσκου βγήκε το τοπωνύμιο της περιοχής παλαικαστρο.
Η ζωή στις μέρες μας δεν έχει αλλάξει και πολύ καθώς οι κάτοικοι του χωριού συνεχίζουν να ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, το εμπόριο, τις τέχνες και την λογοτεχνία, απλά έχει προστεθεί και μια νέα δραστηριότητα για τους κατοίκους…Ο  τουρισμός.


Η περιοχή από το 1980 και μετά άρχισε να ακμάζει τουριστικά καθώς στην περιοχή υπάρχουν περιοχές αστείρευτου φυσικού κάλους για τους λάτρεις της φύσης, όπως είναι το φαράγγι των χοχλακιών,το φαράγγι των νεκρών της κάτω Ζάκρο, οι μικροί οικισμοί του καρυδίου, ξερολύμνης, μαγγασάς,σίτανου,τα λεγόμενα μητάτα, οριοθετημένο μονοπάτι γνωστού ως Ε4 που καλύβει σχεδόν όλη την Κρήτη και καταλήγει στα μέρη μας ,το φημισμένο σε όλη την Ευρώπη φοινικόδασος του βαι με τον μοναδικό στο είδος του φοίνικα του Θεόφραστου ο οποίος είναι και αυτοφυές, απέραντες παραλίες με καταγάλανα νερά, Ιτανος, Βάι, Μαριδάτι, Κουρεμένος, Πλακοπούλες, Χιόνα, Μπονταλάκι , μοναχικές παραλίες απομονωμένες από την κοινή θέα για να έρθετε σε άμεση επαφή με την φύση και να απολαυσετε την αίσθηση του γυμνισμού, αλλά και το ίδιο το τοπίο αυτό κάθε αυτό σε προδιαθέτει να περάσεις μερικές μέρες ξεκούρασης ηρεμίας και ξενοιασιάς, παρέα με τους κατοίκους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι το νόημα της κρητικής φιλοξενίας !!


Η περιοχή έκτος όλων των άλλων όμως είναι και προικισμένη από τα μελτέμια τα οποία για μεν τους μινωίτες ήταν ενοχλητικά, όχι όμως και για τον σημερινό κάτοικο του Παλαικάστρου καθώς το Παλαίκαστρο έχει αναδεχθεί σε κέντρο συνεύρεσης όλων εκείνων που λατρεύουν το άθλημα της ιστιοσανίδας και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κατακλύζουν την περιοχή της παραλίας ‘’Πλακοπούλες’’ για να απολαύουν το αγαπημένο τους χόμπι..μάλιστα το παλαικαστρο διοργάνωσε κατά το έτος 2008 και πανευρωπαϊκούς αγώνες ιστιοσανίδας !επίσης τα μελτέμια τα οποία είναι ουσιαστικά βόρειοι άνεμοι βοηθανε στο να κρατηθεί η θερμοκρασία μέσα στο κατακαλόκαιρο, ειδικά τον Αύγουστο, σε λογικά πλαίσια και να μην ψηθεί ο επισκέπτης από την ζέστη
Στο παλαικαστρο ο επισκέπτης περάν των σωματικών δραστηριοτήτων μπορεί να εξασκήσει και πνευματικές δραστηριότητες, με μια επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, ’’Ιτανος’’ και ‘’Ρούσσο λάκκος’’ να επισκεφτεί το φημισμένο μοναστήρι της παναγίας της ακροτηριανης, λαμπρό ορμητήριο κατά της τουρκοκρατίας αλλά και μοναδικής αξίας θρησκευτικών εικόνων, το αρχαιολογικό μουσείο της Σητείας με εκθέματα από την περιοχή και ειδικά το χρυσελεφάντινο αγαλματάκι που βρέθηκε στην περιοχή, ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, αλλά και το λαογραφικό μας μουσείο για να θαυμάσει την μοναδικότητα της λαογραφίας του τόπου αλλά και να δει από κοντά παραδοσιακές στολές των κρητικών ,μουσικά όργανα αλλά και σκευή και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν μέσα στο χρόνο από τους ντόπιους κατοίκους.
Φυσικά για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται και γεμάτο στομάχι. έτσι λοιπόν στην περιοχή λειτουργούν πάνω από 10 εστιατόρια με παραδοσιακή κρητική κουζινα,5 ψαροταβέρνες εκεί που σκάει το κύμα για να απολαύσετε φρέσκο ψαρί αλλά και όλων των ειδών τα καταστήματα για να αγοράσετε τα απαραίτητα για την καθημερινή σας διατροφή.
Φυσικά δεν στερούμαστε και από νυκτερινή διασκέδαση. στο χωριό υπάρχουν 3 καφετερίες ένα Ροκ Κοκτειλ Μπαρ, ένα Μπιτς μπαρ μέχρι και μουσική σκηνή όπου σε τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνονται μουσικές βραδιές επώνυμους Έλληνες καλλιτέχνες αλλά και ντόπιους λυράρηδες.

Για ένα πράγμα να είστε σίγουροι...εφόσον επιλέξετε το παλαίκαστρο για τις διακοπές σας θα νοιώσετε την θαλπωρή των κατοίκων που θα σας προσφέρουν μοναδικές στιγμές ξενοιασιάς και το πραγματικό νόημα της κριτικής φιλοξενίας το όποιο χάνεται στα βάθη των αιώνων !!!

Kαλές διακοπές !!!!